tisdag 21 april 2009

The boy in the striped pyjamas.

The boy in the Striped Pyjamas, är en film regisserad av Mark Herman och baserar sig på en novell av John Bone.

Filmen utspelar sig i Tyskland under andra världskriget där man möter en ung naiv pojke i händerna på Nazi Tysklands propaganda. Bruno en pojke på 8 år bor tillsammans med sin mamma, pappa och syster i Berlin. En dag kommer beskedet att de måste flytta ut till landet för att hans far blivit befordrad.

De flyttar in i en liten herrgård på landsbygden, Bruno märker snabbt att livet ute på landet kan vara ganska tråkigt när man inte kan leka med någon. - Han märker även konstiga filurer som arbetar på herrgården, alla har på sig randiga pyjamas under sina kläder.

Som en ung äventyrare gör, finner han en väg ur sin skyddade tillvaro och genom att bli vän med en pojke som heter Schmul. Det enda problemet är Schmul befinner sig på andra sidan av ett staket som tillhör ett koncentrationsläger.

Bruno och Schmull gör deras vänskap evig genom att ta reda på vad den slutgiltiga lösningen verkligen är.

Som alla filmer från andra världskriget där man gestaltar krigets mörka sidor berörs man på olika sätt. Jag berördes av den oskuldsfulla vänskapen som man hade när man var liten, ytliga relationer som ändå var så äkta, enkla, det enda som räknades var de äventyr som man hade med varandra. Även om denna film aldrig kommer att komma i närheten av "Schindlers list" så är det fortfarande en väldigt bra film.

Inga kommentarer: